GJlogo-001-1-2

 • 02uspghazzalazz
 • 01uspghazzalazz
 • Ghazzal Jazz is 

  een kruisbestuiving


  van ghazal naar jazz en

  van jazz naar ghazal

 • Ghazzal Jazz is 

  een bijzondere

  blend die vijf musici

  in hun kracht zet

  en uitdaagt.


Raj Mohan Vocalist

gj001_Fotor

Raj Mohan is zanger, componist, singer-songwriter en dichter. Hij organiseert en produceert kunst- en cultuuractiviteiten en concerten in binnen- en buitenland voor zijn verschillende muziekensembles zoals Raj Mohan Ensemble, zijn popband Daayra en Shai’rana. Met zijn ensembles geeft hij met grote regelmaat concerten in India, Suriname, Mauritius, Nepal en verschillende Europese landen. In 2013 trad hij op tijdens het internationaal Kayenn Jazz Festival in Frans Guyana en in 2014 in Kolkata (India). April 2017 maakte hij een tournee door India (Delhi, Kushinagar en Allahabad (UP), Arrah (Bihar) en Kolkata en opnieuw in december 2019 (Delhi, Azamgarh,  Kolkata).

Behalve met zijn eigen formaties heeft hij opgetreden met gerenommeerde artiesten als Anup Jalota (India), Ghulam Ali (Pakistan), Denise Jannah (Nederland/Suriname), Najma Akhtar (Groot-Brittannië), Manoj Tiwari (India) en in Nederland met het Metropole Orkest en het Residentie Orkest. Op 13 november 2020 gaf Raj Mohan het nationale Divali (solo) concert samen met het Residentie Orkest. Van 2017-2021 werkte hij mee aan de dansproducties van choreograaf Shailesh Bahoran: Blood, Aghori, Shakti, Dans Met Mij (NTR) en Tapa (Zingende Beelden).

 

Prashant Samlal Gitaar

gj0031_Fotor

Raj volgt Prashant al sinds hij student was op de HKU. Gefascineerd door Prashant’s talent, speelstijl en composities, zocht Raj altijd wel naar een gelegenheid waar hij met Prashant kon samenwerken. Benieuwd als hij is naar zijn interpretatie en invulling van de Ghazal stijl waarbij o.m. de zang niet geheel strak in de maat wordt gezongen maar juist eromheen,  en naar de jazzificatie van de ‘vreemde toonladders’, de raga’s.  

Raj en Prashant gaan in Ghazal Jazz onderzoeken hoe de harmonisatie binnen deze bijzondere toonladders vorm krijgt.

Avi Kishna Sarod

gj006_Fotor

Raj en Avi hebben elkaar muzikaal gevonden tijdens de productie van de documentaire Polaroid Man. Daarnaast hebben zij veelvuldig samengewerkt tijdens verschillende dansproducties van Illusionary Rockaz Company, het gezelschap van choreograaf Shailesh Bahoran. Onder meer in  Shakti, Dans met mij (NTR) en Tapa (Zingende Beelden). Altijd heeft Avi zich afgevraagd hoe het zou zijn om zijn sarod spel te laten blenden met live jazz muzikanten. De sarod, zoals veel klassieke instrumenten, zit vast aan één stemming (C ), waarbij het een uitdaging is om hiermee en hieromheen te spelen. Toen Ghazzal Jazz werd voorgesteld hoefde Avi niet tweemaal na te denken om met Raj dit avontuur te beleven.

Mees Siderius Drums

gj005_Fotor

Raj heeft Mees en Prashant vaak samen gehoord en werd geïnspireerd door hun bijzonder samenspel. De Indiase muziek kent vele onregelmatige maatsoorten, zoals Rupak () en Soolfakhta (). Raj en Mees willen onderzoeken hoe Mees met zijn ritmisch talent hieraan invulling geeft. En hoe Raj de traditionele Ghazal gaat zingen in drum beats waarbij de accenten anders liggen dan in zijn gebruikelijke stijl.

Stan Stolk Contrabas

gj003_Fotor

Raj en Stan hebben elkaar ontmoet tijdens het Mystic Festival waar ze beide tweemaal waren geprogrammeerd. Deze samenwerking heeft geleid tot enkele projecten van Raj, waarbij teksten van Rabindranath Tagore, Kabir en Weemoedt  die door hem op muziek zijn gezet werden gezongen.

Stan verzorgde de begeleiding op zijn contrabas. Dit beviel beide heren zo goed dat ze samen een project wilde doen. In dit nieuwe project Ghazzal Jazz komt alles bij elkaar.

Over Ghazzal Jazz

Raj Mohan heeft zich langdurig verdiept in de composities en dichtvorm die in deze stijl gebruikt worden. De klassieke Ghazal wordt vaak gezien als de Indiase Jazz omdat improvisatie binnen thema’s en/of melodische stukken zowel bij Ghazal als bij jazz belangrijk zijn.

Des te meer reden om deze combinatie te gaan onderzoeken.

Het project Ghazzal Jazz is één van de vele ideeën van Raj. Nu lijkt het juiste moment aangebroken om dit met andere musici verder uit te werken.

In dit nieuwe project wil Raj de klassieke Indiase muziek en jazz samenvoegen. En tevens een jonge generatie jazzmusici en gevestigde en/of oudere generatie uit een andere muziekcultuur bij elkaar brengen met Ghazzal Jazz.

De speelstijl van het Ghazzal Jazz project is een kruisbestuiving van ghazal naar jazz en van jazz naar ghazal.

Ghazzal Jazz zal vanaf september 2022 touren door Nederland.

Volg Ghazzal Jazz op sociale media om op de hoogte te blijven van al hun aankomende optredens. 

Heb je zelf een programma, evenement of festival waar je Ghazzal Jazz graag ziet spelen? Neem dan contact via de email of whatsapp.

Klik op een van de contact-knoppen hieronder voor direct contact.

 

 • Sarnami

  Sarnami

  Het Sarnami Hindoestani is de Surinaamse variant van het Caraïbisch-Hindoestani. De taal ontstond door een vermenging van de verschillende talen en dialecten van contractarbeiders uit Brits-Indië en is tegenwoordig een tweede of derde taal van hun nakomelingen, de Hindoestanen.
 • Ghazal

  Ghazal

  De ghazal is een gedicht, die vaak op muziek wordt gezet, en kan het best worden omschreven als een uitdrukking van de pijn van verlies van iets. Zij is tegelijkertijd ook de expressie van de schone kanten van het leven en de liefde die men ondanks pijn kan ervaren.